SNFM.ro


Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013Centrul de Excelență în
Promovarea Femeii
pe poziții calificate și înalt calificate
în Sectorul Comercial

SNFM

Noutatile FormatorilorPortretul unui leader

Postat de Ilona Mihăieș, formator03 September 2014

Cine  poate fi  un leader,  o persoana cu reale calități de conducător? Cum putem să-i recunoaștem? Leaderii se nasc sau se formează?

De câțiva ani, de când sunt  formator într-un program de formare pentru leaderi, încep cu un exercitiu (- „capcană” , aș zice )  care se numeste Recunoaste leaderul ! Prezint organigrama unei instituții cu multe ramificații, cu director general, directori adjuncti, șefi de departamente si alte functii. La întrebarea Cine  asigură  leadership-ul  acestei instituții ?, 80 % din cei intrebați îmi răspund, Directorul General. El conduce instituția, el e top management!  Recunosc câteodată e greu să faci diferența între un leader adevărat și o persoană căreia i-au fost date puteri printr-o decizie birocratică.  Poți conduce o instituție  dar, dacă nu ai cele trei însușiri esențiale ale unui leader, mai devreme sau mai târziu, vei fi într- una din următoarele situații: te vei simți atât de prost cu rolul tău impus încât iți vei arde „ resursele’ cu propria frustrare , echipa nu te va respecta  și în consecința nu își va îndeplini sarcinile întocmai.

Dar care  sunt cele trei însușiri esențiale? Prima, și cea mai importantă, e  să ai dorința de a conduce. Fără această dorință nu te vei simți  niciodată confortabilă în această poziție. Fiecare zi va fi una dificilă pentru că e greu să te prefaci. Echipa ta va simți asta si, probabil, te va părăsi. Un lucru în devenirea unui leader e să-și pună întrebarea Vreau să fiu un leader ?Dacă răspunsul sincer e afirmativ, atunci ați făcut deja un pas înainte. Dar dacă nu sunteți sigure, dacă, mai degrabă, ați vrea să urmați alte persoane, decât să fiți urmate, e bine să vă gândiți dacă rolul de leader vi se potrivește.

Sunt câteva abilități care contribuie la formarea unui leader. Cele esențiale se leagă de deschiderea pentru implicarea în munca echipei, de dobândirea autorității prin comportament și nu prin funcția pe care o are. Leaderii sunt capabili să îi orienteze pe oameni, creând o viziune pe care o comunică acestora; inspiră încredere şi au încredere în ei înşişi;

Mă opresc aici dar nu inainte de a vă invita să dezbatem impreună celelalte două trăsături esențiale ale unui leader adevărat la cursul de Leadership  și procese decizionale.

<< Înapoi